Vajinismus

Vajinismus Tedavisinde Önerilmeyen Yöntemler

Vajinismus ülkemizde her 10 kadından birinin yaşadığı cinsel işlev bozukluğudur. Batı ülkelerine göre bu rakam 10 kat daha fazladır. Bu kadar yaygın bir problem olmasına rağmen konu cinsellik olunca maalesef dillendirilmeyen ve bilinmeyen bir konudur. Hemen hemen her vajinismus danışanımdan ‘neden bu rahatsızlık beni buldu, hiç böyle bir rahatsızlık duymadım, bu rahatsızlığı sadece ben yaşıyorum’…şeklinde cümleler duyuyorum. Kişi özellikle rahatsızlığının başında bu probleme sadece kendisinin sahip olduğunu, bunun çözümsüz bir rahatsızlık olduğu yanlış inancına kapılır. Hatta bazıları bunun bir rahatsızlık olduğunu dahi bilmez ve sürekli cinsel birlikteliği dener ve sonuç hep başarısızdır. Vajinismus olan kişiler bu durum içerisinde yoğun çaresizlik yaşar ve etraftan duyduğu, internetten duyduğu, hatta bazı hekimlerin önerdiği pek çok yanlış yöntemi çözüm olacak diye dener ve sonuç yine hüsrandır. Kişi önerilen bu yöntemleri denemesine rağmen başarısızlığa uğrayınca ümitler daha da kırılır ve bir süre sonra her şeyi denedim olmadı mantığıyla tedavi bırakılır ve maalesef bu sorun yıllarca var olmaya devam eder.

Vajinismus psikolojik bir problemdir, temeli cinselliğe dair bilinçaltına yerleşmiş yanlış inançlardır ve uzman bir cinsel terapist tarafından doğru psikoterapi uygulandığında %100 e yakın tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Lütfen bilimsel olmayan yanlış tedavi yöntemlerini uygulayıp hem maddi hem manevi olarak kendinizi tüketmeyin. Aşağıda vajinismusun tedavisi konusunda sıkça uygulanan fakat doğru olmayan tedavi yöntemlerine yer verdim lütfen dikkatlice okuyunuz…

 

1) Kızlık zarının alınması

Vajinismusta sorun korku temelli olarak vajinal kasların istemsizce kasılmasıdır. Cinsel birlikteliğe engel olan şey istemsiz kasılmadır. Kızlık zarı değildir. Sorun kızlık zarı olsa hiçbir bakire kadın cinsel birliktelik yaşayamazdı. Kızlık zarı cinsel birlikteliğe engel teşkil eden bir yapı değildir. Zaten kızlık zarını aldıran kişiler yine vajinismus olmaya devam etmektedir. Bu nedenle bu yapının gereksiz yere alınması sadece kişiyi gereksiz yere yıpratır.

 

2) Vajinaya botoks uygulaması

Maalesef sık bir şekilde uygulanan ve vajinismus olan kişilere tek seansta çözüm şeklinde anlatılan ve kişilere dolayısıyla cazip gelen yöntemdir. Evet botoks tek seanslık bir uygulamadır çünkü bir operasyondur. Botoks “Clostridium botulinum” isimli bir bakteri tarafından üretilen ve dünyanın en güçlü zehirlerinden birisidir. Bu bakterinin oluşturduğu zehir (toksin) kasları geçici olarak felç etmektedir. Kişinin vajinasına genel anastezi altında bu iğne yapılır dolayısıyla vajinal kaslar felç olur ve kişide hissizlik oluşur. Vajinismusun temeli cinsellikle ilişkili korku ve kaygılardır. Bu korku ve kaygıları kaldırmadan vajinaya yapılan müdahale başarısız olmakta ve bir süre sonra kasılmalar yeniden başlamaktadır.

 

3) Anestezi altında cinsel birlikteliği deneme

İlkel vajinismus tedavi yöntemlerinden biridir. Kişi o şekilde bir kere cinsel birlikteliği yaşasa dahi diğerlerinde yaşayamamaktadır çünkü zihne yerleşmiş yanlış inançlar, korkular var olmaya devam etmektedir.

 

4) Sarhoş olup cinsel birlikteliği deneme

Kişi her birliktelikte sarhoş olamayacağı için yanlış ve mantıksız tedavi yöntemlerinden biridir.

 

Vajinismusla İlgili Yanlış İnanışlar” adlı yazımı okumak için tıklayınız.

5) Kas gevşetici ilaçlar, antidepresanlar

Eğer kişide depresyon yoksa antidepresan grubu ilaçları kullanmasına gerek yoktur. Bu ilaçların içerisinde mutluluk hormonu dediğimiz dopamin vardır ve kişiyi daha mutlu hissettirir. Mutlu hissetmenin vajinal kasılmayla bir ilişkisi yoktur. Hatta bu tür ilaçların uzun süreli kullanımında cinsel isteksizlik problemi ortaya çıkmaktadır bu nedenle kullanmayı gerektirecek bir problem yoksa önerilmemektedir.

 

6) Uyuşturucu kremler

Vajinismus olan kişilere genellikle kadın doğum uzmanlarının önerdikleri etkisiz tedavi yöntemlerinden biridir. Kişi kremi sürüp vajina uyuşsa dahi zihindeki acı çekeceğim inancı durduğu için kasılma gerçekleşmekte ve cinsel birliktelik yaşanamamaktadır.

 

7) Vajinismusun kaynağı vajina değil en önemli cinsel organımız olan beynimizdir

Temel zihne yerleşmiş cinsellikle ilgili yanlış inançlardır. Bunlar düzeltilmeden vajinaya uygulanacak olan müdahaleler etkisiz olmakta en iyi ihtimalle eksik kalmaktadır. Cinsellik vajinayla penisin salt birleşmesinden oluşan mekanik bir eylem değildir. Kişinin zihninde kötü bir şey yapıyorum, canım yanacak, ya ağrı olursa, bitse de gitsem düşünceleri varken yaşanan şey hastayken yemek yemek gibidir. Hastayken yemeğin tadını tuzunu alamazsınız sadece çiğner ve yutarsınız. Vajinismusun temeli olan yanlış inançlar zihninizde dururken, yani hastalık dururken vajinaya bir şeyler yapılarak cinsel birlikteliği yaşatmaya çalışmak aynen bunun gibidir. Cinsellik yaşamda en çok haz alacağınız alanlardan bir tanesidir. Bu haz alanınızdan vaz geçmeyin, cinselliği doğru ve doğal bir şekilde öğrenip, yaşayın. Bu konuda kendisini yetiştirmiş alanında uzman pek çok cinsel terapist bulunmaktadır. Vajinismus terapisi Adana’da ve ülkemizin pek çok ilinde uygulanmaktadır. Adana’da vajinismus tedavisi olmak isteyen tüm kişileri danışanım olmaya beklerim, iyi günler…

 

Esra Ulubey