Vajinismus

Vajinismus Tedavisinde Reklamlara Dikkat!

Kişiler vajinismus tedavisi konusunda yardım ararken genellikle internete başvuruyor. Örneğin Adana ilinde yardım hizmeti almak isteyen bir kişi “Adana’da vajinismus tedavisi, vajinismus tedavisi Adana, Adana’da en iyi vajinismus tedavisi yapan doktor, Adana’da en iyi vajinismus psikoloğu” vb. pek çok terimle arama yapıyor ve genellikle karşısına çıkan ilk kişiden yardım talep ediyor. Fakat karşınıza çıkan bu ilk kişi sizin için doğru kişi olmayabilir. Maalesef vajinismus terapisi konusunda eğitimi, yetkinliği olmamasına rağmen sadece ticari amaçla bu işi yapıyor gibi görünen umut taciri pek çok sözde profesyonel var. Henüz ilk seansımda danışanlarıma sorduğum sorulardan bir tanesi daha önce vajinismus tedavisi konusunda destek alıp almadıklarıdır. Kabaca bir hesapla %60-70 nin daha önce başka bir kurum ya da kişiden destek aldıklarını söyleyebilirim. Peki daha önce gidilen yerde neden başarıya ulaşılamadı? Çok büyük ihtimalle doğru kişi ya da tedavi yöntemi bulunamadı. Lütfen vajinismus tedavisine başvururken aşağıda bahsettiğim önemli kriterlere dikkat edin maddi- manevi zarara uğramayın. Vajinismus, vajinismus tedavisini uygulama yetki ve yeterliliğine sahip uzmanlarca, bilimsel yöntemler kullanılarak uygulandığında %100 e yakın tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Başarıya ulaşmak için dikkat etmeniz gereken önemli kriterler;

  • Yardım almayı düşündüğünüz kişinin lisans, varsa yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sorun. Özellikle lisans eğitimine dikkat edin. Ülkemizde maalesef ruh sağlığı alanında lisans eğitimi (üniversite) olmamasına rağmen oradan buradan birkaç sertifika alarak kendisini psikolog, psikiyatrist, uzman psikolojik danışman, terapist olarak tanıtan pek çok kişi var ve maalesef pek çoğu bir danışma oturumunun nasıl yürütüleceğini, temel psikolojik danışmanlık becerilerini dahi bilmiyor.
  • Üniversiteden mezun olduğu alanın yanı sıra cinsel terapi konusunda ve vajinismus tedavisi konusunda eğitiminin olup olmadığını mutlaka sorun. Çünkü vajinismus tedavisi spesifik bir yardım alanıdır. Her psikolog, psikolojik danışmanın uygulama yapabileceği bir alan değildir. Mutlaka bu konuda kişinin eğitiminin olması gerekir.
  • Uygulanacak olan vajinismus tedavi yöntemini sorun. Burada karşınıza iki seçenek çıkmaktadır. İlki sadece jinekolog ve kadın doğum uzmanlarının uygulamış olduğu kızlık zarının alınması, vajinal botoks gibi fizyolojik yöntemler. İkincisi psikolog, psikolojik danışman ya da psikiyatristlerin sunduğu psikolojik tedaviler. Vajinismusun nedeni %90 oranında psikolojiktir, cinsellikle ilgili korku ve kaygılara dayanır. Küçük bir ihtimalle ise fizyolojik olabilir. Bunu anlamanın yolu bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene olmaktır. Eğer vajinada fizyolojik bir problem yoksa kızlık zarının alınması, botoks gibi fizyolojik tedavileri kesinlikle önermiyoruz. Zihne yerleşen cinsellikle ilgili yanlış inançları değiştirmeden vajinaya yapılan müdahale etkisiz ve yetersiz kalmaktadır.
  • Kişilerin dikkat etmesi gereken diğer kriterse yardım alacakları kişinin yeni, güncel, danışanlar için rahat uygulanabilir tedavi tekniklerini bilip bilmediğidir. Günümüzde bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış, en çok kullanılan terapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Bunun yanında hipnoz tekniklerini kullanan uzmanlar bulunmakta. Sadece hipnoz tekniğinin kullanılması ya da sadece davranışçı terapinin kullanılması süreci eksik ya da danışanlar için zorlu kılmaktadır. İki ya da daha fazla yaklaşımın bir arada kullanıldığı bütüncül ve eklektik yaklaşımlar vajinismus tedavi sürecini kolaylaştırmakta ve daha etkili kılmaktadır.
  • Bence dikkat edilmesi gereken önemli bir kriterde tedavi sunan uzmanla güven ilişkisi kurabilip kuramayacağınızdır. Terapistin yaşı ya da cinsiyetinden ziyade sizinle sıcak bir ilişki kurması, istediğiniz zaman kendisine ulaşabileceğinize dair güven vermesi birlikte rahat ve uyum içerisinde çalışabilmeniz için önemli.

 

Bir öncekiVajinismus Tedavisinde Önerilmeyen Yöntemleradlı yazımı okumak için tıklayınız.

Esra Ulubey