Vajinismus

Vajinismuslu Kadınların Kocalarının Genel Özellikleri

Vajinismus; vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmeni acılı ve bazen imkansız hale gelmesi durumudur. Kasılmalar istem dışı olarak gelişir. Genel olarak vajinismus; evli bakireler, tamamlanmamış evlilik veya cinsel fobi, tıp literatüründe ise cinsel ağrı bozukluğu olarak tanımlanır.

Amerikan Psikologlar Birliğine göre; „ Vajinismus; istemsiz kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşememesidir“

Gerçekte cinsel ilişki sırasında vajina erkeğin penisinin büyüklüğü ve küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Vajina esneyebilen, genişleyebilen ve uzayabilen bir organdır. Yani vajinismuslu kadınların algısı gibi penisin girmeyeceği kadar dar bir organ değildir. Kızlık zarı ise vajina girişini tamamen kapatan bir yapı değildir. Normal şartlar altında cinsel ilişki acı vermez, ağrı yapmaz. Ağzımızın içini kaplayan epitel doku ile vajinayı kaplayan epitel doku aynıdır. Nasıl ki kuru bir ekmek çiğnemeden tükürükle ıslatmadan yutmaya çalıştığımızda boğazımız kanar ve acırsa, vajinanın içine de ıslanmadan kuru bir şekilde penis sokulmaya çalışılırsa ağrı acı  ve kanama olur. Kadın rahat ise kendini kasmaz ise ve yeteri kadar ıslanmışsa vajina yeteri kadar açılır ve ne ilk gece nede 100. gece de kanama ve ağrı olmaz. (Bkz: Vajinismusla İlgili Yanlış İnanışlar)

 

Vajinismuslu Kadınların Erkeklerinin Özellikleri Nelerdir?

  • Vajinismus sorunu yaşayan kadınlarının eşlerinin, devamlı bir reddedilme ve tatminkar olmayan bir ilişki sürecine adapte olabilmek için gün geçtikçe artan pasif bir karakter örüntüsü sergiliyor olmalarına sıklıkla rastlanır.
  • Vajinismuslu kadınlar görücü usulü evlenmedilerse eşlerini baskıcı ve otoriter babalarının tam tersi özelliklerden seçerler.
  • Evlilik öncesi başka kadınlarla yaşadıkları cinsel deneyimler sınırlı olan eşleri, nazik, pasif, girişken olmayan ve edilgen erkeklerdir.
  • Vajinismuslu kadınlar nasıl çocukluklarında iyi kızlarsa eşleri de iyi çocuktur. Yani cinselliğin kötü kadınlar için olduğunu, bir eşin saf ve masum olması gerektiğine inanırlar. Genellikle de evlilik öncesi cinsel girişimler, öpüşmek ve dokunmaktan ileriye pek gitmez. Evlendikten sonrada bilinçdışı olarak ikisi de cinsel ilişkiden kaçar. Tencere, kapak gibidirler.
  • Vajinismus erkeklerinde sıklıkla erken boşalma, sertleşme ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu durum cinsel terapi de mutlaka dikkatle değerlendirilmelidir. Erkeğinde tedavi edilmesi gereken bir cinsel işlev bozukluğu  olabilir.

 

Erkekler Vajinismus Tedavisinde Eşlerine Nasıl Davranmalıdır?

Erkeklerin ilk olarak bilmesi gereken konu; eşiniz sizi seviyor sizinle birlikte olmak istiyor ancak bunu istemsiz olarak yapamıyor. Yanı eşiniz sizi arzuluyor ve beğeniyor. Ancak eşinizin geçmiş yaşantısı, toplumsal baskılar ve yanlış cinsel bilgiler onun sizinle birlikte olmasını engellemektedir. Vajınısmusun bır hastalık olduğunu bilip ona göre davranmakta fayda vardır. Eş bu süreçte anlayışla karşılanmalı, aşağılanmamalı ve süreçte desteklenmelidir. Uzman yardımı alması için teşvik edilmelidir. Vajinismuslu kadınları psikolojik ve fiziksel olarak rahatlatılmalıdır.

Eşinizle birlikte olmak istediğinizde aşırı ağrı oluyorsa yada cinsel birlişme olmuyorsa vakit kaybetmeden uzman bir cinsel terapiste gitmenizde fayda olacaktır. Uzman bir cinsel terapist sizi ayrıntılı olarak dinleyecek ve süreci başlatacaktır. Vajinismus tedavisi uzman bir terapist kontrolünde 5 yada 6 seansta çözülmektedir. Vajinismus tedavisinden kalıcı olarak kurtulmak için bu alanda tecrubelı bır psikoterpisten yardım alamanızda fayda vardır.

Esra Ulubey

Paylaş
Published by
Esra Ulubey