Vajinismus

Vajinismusun Kaynağı

Merhabalar, ben Uzm. Psk. Danışman ve Cinsel Terapist Esra ULUBEY. Adana’da vajinismus tedavisi konusunda danışanlarıma hizmet vermekteyim. Her yıl ortalama 100 vajinismus vakası görmekte ve neredeyse yüzde yüze yakın başarılı sonuç almaktayız. Tedavi amaçlı başvuruda bulunan hemen hemen her danışanımın sorduğu ve belki sizin de zihninizden geçen sorulardan bir tanesi ‘vajinismus neden oluyor?’. Vajinismus olan kişilerin cinsel birlikteliği gerçekleştiremediğinde genellikle aklına gelen ilk şey ‘vajinamda bir anormallik mi var?’ oluyor ve hemen soluğu bir kadın doğum uzmanı ya da jinekologda alıyorlar. Onlar vajinanın yapısının normal olduğunu ifade ettiklerinde bu sefer bunu sorgulamaya başlıyorlar ‘neden vajinismusum?’. Vajinismusun kaynağı çok ender de olsa fizyolojik problemler olsa da asıl ve en büyük kaynağı kişinin zihnine yerleşmiş cinsel mitlerdir. Ne midir bu cinsel mitler gelin birlikte bakalım….

  • Cinsel birliktelik erkeğe haz kadına acı verir.
  • İlk gece kadın için çok zordur: ağrı ve kanama olur.
  • İlk gecede kızlık zarı delinir, yırtılır, patlar…
  • Vajinaya dokunursan, yüksekten atlarsan kızlık zarı bozulur…

Vajinismus kadına ait bir rahatsızlık gibi görünse de toplumsal bir rahatsızlıktır aslında. Bunun en büyük kanıtı diğer Avrupa ülkelerinde vajinismus oranı %1 iken, bizim ülkemizde %10 dur. Yine bu ülkelerde vajinismus “seconder vajinismus” dediğimiz tiptedir yani kişi daha önce cinsel birliktelik yaşayabiliyorken cinsel taciz, tecavüz, problemli bir jinekolojik muayenenin yaşanması, zor doğum gibi yaşantılardan sonra ortaya çıkmaktadır. Oysa ki ülkemizde vajinismus büyük oranda primer tipte görülmektedir yani kişi hiç cinsel birliktelik yaşamamıştır ve yaşayamamaktadır. Bu hem çok ciddi bir oran hem de ciddi anlamda düşünülmesi, üzerinde durulması geren bir konudur. Neden bizim toplumumuzda vajinismus oranı bu kadar yüksek?, Türk kadınının vajinasında bir problem ya da farklılık mı var? Ya da problem erkeklerde mi? Tabi ki hayır!. Peki ne oluyor da bir kadın cinsellik dediğimiz eylemi hiç yaşamamasına rağmen ondan bu kadar korkmaktadır?

Cevap: Bilmemek. Toplumumuzda maalesef çocuklarımıza, gençlerimize aileler, okullar tarafından cinsel eğitim verilmemektedir. Bir insan cinsel organını tanımadan, cinsel birlikteliğin ne olduğunu bilmeden cinselliği sağlıklı bir şekilde yaşayabilir mi?. Günümüzde halen pek çok kadın cinselliğin nereden yaşandığını dahi bilmiyor, idrar ve cinselliğin aynı yerden yaşandığını zannediyor, vajinayı rahimle karıştırıyor, kızlık zarını vajinayı kapatan bir duvar şeklinde düşünüyor… Cinsel eğitim vermeyi geçelim üzerine bir de özellikle kadınları cinsellikten uzak tutmak amacıyla nesiller boyu aktarılan korkutucu hikayeleri eklediğinizde ortaya bu şekilde bir tablonun çıkması gayet olağan görünmektedir. İlk gecesinde hastanelik olan gelin hikayelerini, kasılıp kalma efsanelerini, her yerin kan olması, vücudun parçalanması, mesane patlaması hikayelerini duymayan, dinlemeyen kadın ülkemizde çok çok azdır.

Kısaca vajinismusun kaynağı ne vajina, ne kızlık zarı, ne de kadındır. Vajinismusun kaynağı toplumsal mitlerimiz, cinsellikle ilişkili efsanelerimizdir. Vajinismusun tedavisi sürecinde bir iki seans sadece bu mitler üzerinde çalışmakta, kadının cinsel organını tanımasını, anlamasını ve sevmesini sağlamaya çalışmaktayım.  Unutmayın insan bildiğinden değil bilmediğinden korkar…

Esra Ulubey

Paylaş
Published by
Esra Ulubey